пятница, 3 июля 2009 г.

Tarihçi ile Tarih

Tarihçi ile tarih arasındaki ilişkiler nelerdir?
tarih, bir malzeme kütlesidir, bir bilgi deposu, bir belgeler alanıdır.
Tarihçi, bu kütle ile, bu depo ile, bu alan ile, nasıl düşünüleceğini, nasıl yazılacağını, nasıl okunacağını öğrenen, sonra da öğreten, anlayan, sonra da anlatan kişidir.
Tarihçi açısından, tarih'in herhângi bir an'ı, herhângi bir süre'si tartışma konusu olduğu gibi, daha da önce, bir araştırma alanıdır.
Tarihçi, sorular sorar ama, sorularını, hep, "belirli" bir alan'a yönlendirir, sorularının amacı bellidir. sorularını yanıtlarken de, Tarihçi, bazı "metod"lar kullanır, bazı "bütünleştirme"ler yapar, bazı "ders"leri bazı "eser"lere dönüştürür.
tarih'e yönelik düşünceler, siyaset'te, sanat'ta, bilim'de kullanılır, yeni faâliyet alanları yaratılır.
Tarihçi, bir "tarihçilik tarihi" içinde yetişir.
binlerce yıl önce de, Tarihçiler vardı!
ama, asırlar geçtikçe, Tarihçi'nin araştırdığı alan da büyür, malzeme kütlesinin alanı iyice, bir Tarihçi'nin araştıracağı alanın sınırlarını aşar, Tarihçilik açısından ödevler çoğalır.
Tarihçi'nin, tarih'e yönelirkenki "düşünce yapısı", "ruhsal yapısı", veyâ "zihinsel gereçleri", elbette, millet'ten millet'e değişir, sonra da, birey'den birey'e değişir.
Tarihçi değişince, tarih de değişir, Tarihçi farklı bir Tarihçi olunca, tarih de farklı bir tarih olur.
Tarihçi'nin "nesnel" ya da "öznel" olma kapasitesi, tarih'in farklı dönemlerinde farklılaştığı gibi, Tarihçi'nin araştırma sürecinde farklılaşır.
SİNAN ÖNER

Обо мне

Моя фотография
Historian, Poet, Translator, Novelist, Cinema Writer